Forskel på parfumetyper

HVAD ER FORSKELLEN PÅ EAU DE PARFUM, EAU DE TOILETTE OG EAU DE COLOGNE

En duft er ikke bare en duft. Den signaler personlighed og kan have indflydelse på, hvordan andre opfatter dig. Eller hvordan du opfatter dig selv. Ofte får man besked på, at vælg du bare den duft, som passer til dit temperament, din type eller stil. Men hvordan finder man så lige den perfekte duft? Og skal du vælge en eau de toilette, eau de parfum eller eau du cologne? Og hvad er forskellen egentlig? Dufte, eller som man i dagligdagen siger, parfumer, er opdelt i flere forskellige niveauer: Aftershave, Eau de Cologne (EdC), Eau de Toilette (EdT), Eau de Parfum (EdP) og den mere ukendte Parfume extract (Extrait). Vi vil her tage for os de 4 mest kendte typer, parfumer du vil finde i Frisørshoppings sortiment.


Forskellen er i bund og grund hvilke mængde duftolier der er i et produkt, dvs. hvor stor duftkoncentrationen er. Den største duftkonconsentration finder man i ren parfume, derefter Eau de Parfum, Eau de Toilette, Eau de Cologne og Aftershave. Desto højere koncentrationen af duftstoffe er, desto længere vil en duft holde, og desto mindre skal der benyttes.

Typisk vil en sammensætning af aromatiske forbindelser (duftolier) være:
Aftershave: 1-3% aromatiske forbindelser
Eau de Cologne (EdC): 2-6% aromatiske forbindelser
Eau de Toilette (EdT): 5-15% (typisk 10%) aromatiske forbindelser
Eau de Parfum (EdP): 10-20% (typisk 15%) aromatiske forbindelser

 

En klassisk parfume bliver lavet ved at kombinere tre lag af dufte, kaldet duftnoter. De forskellige duftnoter bliver enten fremstillet kunstigt eller kommer fra frugter og blomster. Topnoten, som indeholder de letteste og mest flygtige dufte, varer kortest tid, kun ca. 10 minutter; så følger midten, der udgør duftens hjerte. Den duft holder en times tid, før basen, som er duftens krop overtager, og den kan vare i op til et døgn alt efter hvilken udgave af duften, du vælger. Duften ændrer sig altså ganske drastisk, hvilket er værd at have med i tankerne, inden du bestemmer dig for en ny duft.

Hvad er Eau de Parfum?

For mange er det svært at kende forskellen på eau de toilette og eau de parfume. Eau de parfum betyder rent oversat parfumevand og indeholder som nævnt ovenfor 10-20 procent duftolier. Eau de parfum må derfor betegnes som en relativ koncentreret duft. Eau de parfum er en af de mest populære dufttyper, da den holder længe. 
TIPS: Brug ikke for meget i hverdagen, og vær gerne mere gavmild med dråberne, hvis du skal til fest.

Vær OBS på, at Eau de Parfum typisk mister 70 procent af sin duft inden for nogle timer, mens de resterende 30 procent kan dufte op til et døgn.

For at få det optimale ud af din parfume, påfø parfumen på de steder, hvor din puls slår kraftigst. Parfumens duft forstærkes nemlig af varmen fra pulsen. Du kan for eksempel spraye parfumen på kravebenet, bagved øret, på halsen, på brystkassen, på indersiden af albuerne eller på håndleddene. Men husk, gnid ikke håndleddene mod hinanden, når du har kommet parfumen på – det ødelægger desværre duften.

Udvalg af Eau de Parfum

 

 

 

Hvad er Eau de Toilette?

Hovedforskellen på Eau de Parfum og Eau de Toilette er, at Eau de Toilette kun indeholder 5-15 procent duftolier, og er derfor mere afdæmpet end en Eau de Parfum. Eau de Toilette egner sig godt som hverdagsduft og er god hvis du skal have duften genopfrisket i løbet af dagen. Her behøver du ikke nødvendigvis at spare på dråberne, både fordi duftkoncentrationen er forholdsvis lav, og fordi prisen på en Eau de Toilette generelt er lavere/billigere end en Eau de Parfum.

Duften på en Eau de Toilette holder ikke mere end tre timer – så hvis du vil dufte hele dagen, så skal du nok have din Eau de Toilette med dig. Til gengæld er den god, hvis du ikke er vant til at bruge parfume og gerne vil starte ud med en lidt afdæmpet duft. Du kan roligt spraye dig et par gange med din Eau de Toilette uden at være nervøs for, at du kommer til at dufte for kraftigt. 

Der findes desuden parfumer i voksform, disse kan sammenlignes med Eau de Toilette i duftstyrke. Parfume i voksform påføres på de aktuelle områder, som regel bag ører, hals og håndled. Brug en fingernegl til at tage parfumen op af den lille boks. Denne type parfume er særdeles praktisk til at tage med og påføre på nyt i løbet af dagen. En lille voksparfume på 15-20ml holder som regel lige længe som en flaske med 50ml Eau de Toilette.

 

Udvalg af Eau de Toilette

 

 

 

 

Hvad er Eau de Cologne?

Eau de Cologne er en af de letteste dufte og indeholder en begrænset mængde duftolier. Eau de Cologne har bortset fra Aftershave i mange år været den svageste udgave af en duft, og af samme grund ses denne dufttype forholdsvis sjældent. Den benyttes i dag mest af mænd som et alternativ til Aftershave efter barbering eller hvor man ikke ønsker en markant duft. En Eau de Cologne kan sprayes over hele kroppen. Da den har en let koncentreret duft, behøver man ikke at være bange for at spraye meget på. Perfekt til også at opfriske den afdæmpede duft i løbet af dagen eller på varme sommerdage. Den er ideel til manden der ikke ønsker for meget duft, men en blid duft der samtidig ikke er for gennemtrængende. 

 

Udvalg af Eau de Cologne

 

 

Hvad er Aftershave?

Aftershave har omkring 2% duftolier og bruges efter barbering og/eller bad. Holdbarheden på en aftershave er omkring 2-3 timer. Uanset typen af barbering er det nødvendig med pleje efterfølgende for at undgå rødme, irritation osv. Det er ikke til at undgå at huden skades eller påvirkes af en barbering, for uanset hvor forsigtig man er, vil der komme små skader og rifter.

En aftershave skal beskytte, reparere og gennemfugte huden for en optimal pleje og beskyttelse. 
Man kan også benytte cremer til Aftershavem, de såkaldte Aftershave Balm eller Post Shave Balms. Disse er oftest uden akohol og velegnet til dem som har sensitiv hud.
 

Udvalg af Aftershave (flydende)

 

 

 

Udvalg af Aftershave Creme

 

 

 

 

 

....og til sidst:

Uanset hvilken type parfume man måtte vælge og hvilken duft, så er denne duft meget mere end bare en duft man sprøjter på om morgenen. Duften bliver din duft, din signatur, din identitet. Det vigtigste vil altid være, at man selv kan lide duften, og selvom det kan være en vanskelig opgave, er din egen næse det bedste vurderingsparameter....
Held og lykke med DIT valg af duft!